- Woensdag 27 november   Kunstlocatie Würth, François Morellet

- Zondag 12 januari De Pont Museum, Monster Chetwynd, Toxic Pillows

- Zondag 23 februari Cobra Museum, Intens Mexico

 

 
  • Woensdag 27 november
    Kunstlocatie Würth, François Morellet

Geometrie en Ironie
In zijn vroege carrière schilderde de Franse kunstenaar François Morellet voornamelijk figuratief. Toch wordt hij vandaag de dag wereldwijd gezien als één van de meest toonaangevende kunstenaars van de Concrete kunst. Ook wel bekend als Geometrisch abstracte kunst. Naast de schilderkunst hield hij zich in zijn werkzame bestaan ook bezig met grafische kunst.
Vanaf de jaren 50 kenmerkte zijn werk zich door een geometrisch abstracte vormentaal. Morellet liet zich inspireren door veel kunstenaars.
Voor zijn vroege werk keek hij naar de kunst van Oceanië, in het bijzonder de Tapa met de herhaaldelijk geometrische vormentaal. Ook het abstracte werk van de Frans-Russische schilders Serge Charchoune en Pierre Dmitrienko waren be-langrijk voor Morellet. Maar de twee kunstenaars die hem echt in vervoering brachten met hun geometrisch abstracte kunst waren de Zwitserse kunstenaar Max Bill en de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan.
Ook Victor Vasarely, ’de vader’ van de optische kunstbeweging, inspireerde Morellet met zijn geometrisch abstracte vormentaal. In 1957 ontstond er een vriendschap tussen de twee kunstenaars

Datum en tijd: woensdag 27 november, rondleiding om 13.30, verzamelen om 13.00 uur
Plaats: Kunstlocatie Würth, Bedrijvenpark De Brand, Het Sterrenbeeld 35, 5215 MK, Den Bosch
Kosten: rondleiding € 7,- p.p., maximaal 18 personen, toegang gratis
Vervoer: openbaar vervoer, vanaf Centraal station ’s Hertogenbosch buslijn 156, halte Dungense
Brug. Eigen vervoer, vanaf de A2 afslag Veghel, daarna Industrieterrein De Brand
Aanmelden: zo snel mogelijk, wie het eerst komt... bij mariusdejong@hotmail.com
of telefonisch 013 - 54 54 224

 

  • Zondag 12 januari
    De Pont Museum, Monster Chetwynd, Toxic Pillows

Aansluitend in PARK: Nieuwjaarsreceptie
Momenteel is er een solotentoonstelling van Monster Chetwynd te zien in het De Pont Museum. Zij is een veelzijdig kunstenaar: schuwt het spektakel niet, experimenteert, improviseert, is rebels, is spontaan en heeft humor. Zij gebruikt beelden, schilderijen, installaties, performances, videofilms decorstukken etc. De opening van de tentoonstelling bestond uit een carnavalesk aandoende performance, zie foto's. Wij gaan het zien, wij gaan het ervaren.

Datum en tijd: zondag 12 januari 2020, verzamelen 13.30 uur, de rondleiding begint om 13.45 uur
Kosten: museumjaarkaart geldig, rondleiding voor leden
gratis, voor introduceés € 5,-
Aanmelden: zowel voor de rondleiding als de Nieuwjaars-
receptie bij marijschoonen@hetnet.nl

 

  • Zondag 23 februari
    Cobra Museum, Intens Mexico

Drie thema's: politiek, identiteit, seks en dood
Intens Mexico is een uitbundige tentoonstelling waar 46 kunstwerken uit de collectie van het Museo de Arte Moderno in Mexico-Stad voor het eerst in Nederland te zien zijn. Veel daarvan behoort tot het nationaal erfgoed van dit kleurrijke land dat net zo groot is als West-Europaa. De werken zijn geselecteerd door Sylvia Navarrete, zij was tot voor kort directeur van het museum in Mexico-Stad. De werken tonen een veelzijdige beeldtaal en symboliek in een onbevangen, expressieve stijl die deels geworteld is in oude tradities. Maar ook satirische benaderingen van nationalisme en een kritische blik op het vermengen van culturele identiteit. Een aantal van de bekendste Mexicaanse kunstenaars is in deze tentoonstelling ver-tegenwoordigd zoals Tina Modotti, Jose Clemente Orozco, Diego Rivera, Frida Kahlo en David Alfaro Siqueiros.
Politiek
De vroegste werken in de tentoonstelling hebben betrekking op de Mexicaanse revolutie, een buitengewoon bloedige revolutie die 7 jaar duurde en voortvloeide uit een conflict tussen de dictator en bewegingen die opkwamen voor het gewone volk. Wat dat betreft is er vandaag de dag nog niets veranderd in de wereld.
Identiteit
Mexicanen spreiden hun individuele en nationale identiteit bij voorkeur op sensuele wijze met een tikje overdrijving ten toon. De periode voor de Spaanse bezetting vormt een belangrijke inspiratiebron voor veel moderne kunstenaars, evenals de vermenging van de oorspronkelijke religies met de tradities van de Katholieke kerk.
Dood
Mexicanen zijn geobsedeerd door de dood en gefascineerd door de hel. De hel is een plaats waar allerlei primitieve driften en geweld, voort-komend uit het onderbewuste tot uitdrukking gebracht kunnen worden. De Mexicaanse interesse in het onderbewuste vloeit voort uit oude tradities, geloofsover-tuigingen en ceremonies die nog steeds deel uitmaken van het dagelijks leven en die ook vaak verband houden met de dood. In de Mexicaanse kunst bestaat een grote interesse in het uitbeelden van het onderbewuste.
In het museum is tevens werk van Sigmar Polke versus Blaudzun te zien.

Datum: zondag 23 februari 2020. De rondleiding begint om 14.00 uur, graag om 13.45 uur aanwezig zijn bij de kassa van het museum
Adres: Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen
Bereikbaarheid: met de trein vanaf station Amsterdam Zuid met tram of bus. Kijk voor recente info op
internet. Met de auto: navigeren op boven-staand adres, parkeren in parkeergarage
Stadsplein Cobra
Kosten: museumjaarkaart geldig, rondleiding € 92,50, groepsgrootte maximaal 20 personen
Aanmelden: tot maandag 3 februari bij Adly Lamers, adlylamers@hotmail.com
of 06 - 46 500 360