- Zondag 20 februari 2022  Rondleiding Museum Helmond, Alec Soth

- Zondag 20 maart Rondleiding TextielMuseum, Long Live Fashion!

 

 
  • Zondag 20 februari
    Rondleiding Museum Helmond, Alec Soth

There is always something to find
Museum Helmond presenteert in de Kunsthal voor het eerst in Nederland een overzicht uit de bekendste fotoseries van deze Magnumfotograaf: Sleeping by the Mississippi, Niagara, Broken Manual, Songbook en I Know How Furiously Your Heart is Beating. De tentoonstelling omvat circa 80 grootformaat fotowerken, tientallen authentieke documenten en een kort videoprofiel van Joppe Rog over Alec Soth. Zijn foto's waren in vele tentoon-stellingen te zien en zijn werk bevindt zich in de collecties van het Paul Getty museum, het Minneapolis Institute of Arts, het museum of Contempary Art, het museum of Modern Art en vele andere culturele instellingen. Alec Soth is een documentaire fotograaf in de traditie van Robert Frank, Stephen Shore en Joel Sternfeld.
Soths werk wordt vaak omschreven als poëtisch en intiem. Met zijn fotografie uit de genoemde series schetst hij een beeld van het alledaagse leven in het Amerika van de eenentwintigste eeuw en ook van de indrukwekkende landschappen van zijn vaderland, de uitgestrekte woestijnen, de majestueuze Mississippi, de donderende Niagara watervallen en de kleine steden en voorsteden.
Het Amerika van Soth wordt gekenmerkt door veel spanning omdat de natie worstelt met een tegenstrijdig verlangen naar zowel individualisme als verbondenheid. De serie I Know How Furiously Your Heart is Beating is een soort tussenbalans, Soth gaat op reis in de VS en Europa, hij fotografeert mensen in hun eigen interieur en geeft daarmee iets prijs van hun innerlijke leefwereld.
De titel van de tentoonstelling verwijst naar de houding van de fotograaf om open te staan voor je omgeving en het toeval. Juist door niet dwingend naar iets op zoek te gaan, maar te erkennen dat je overal iets waardevols kan vinden. Soth ontving diverse prijzen voor zijn werk, waaronder het Guggenheim Fellowship in 2013. Hij is sinds 2008 lid van Magnum Photos.

Datum en tijd: zondag 20 februari 2022, rondleiding start om 14.00 uur, verzamelen om 13.30
Plaats: Museum Helmond, locatie Kunsthal, F.J. van Thielpark 7
Kosten: museumjaarkaart geldig, rondleiding € 7,50
Vervoer: parkeren is mogelijk in de parkeergarage Boscotondo aan het F.J. van Thielpark
Deze ligt op loopafstand van de Kunsthal, bij deze bewaakte parkeergarage kan achteraf
betaald worden (real time parking). Bovengronds is parkeren mogelijk op parkeerterrein
Kasteel Traverse. Parkeren op het voorplein van het kasteel is niet toegestaan.
Voor openbaar vervoer raadpleeg ov-reisinformatie, de Kunsthal ligt op circa 15 minuten lopen van het station Helmond
Aanmelden: tot uiterlijk 2 februari 2022 bij Adly Lamers , adlylamers@hotmail.com of tel.06 46 500 360

 

  • Zondag 20 maart
    Rondleiding TextielMuseum, Long Live Fashion!

Deze tentoonstelling laat werk zien van: Matty Bovan, Christien Meindertsma, Duran Lantink en anderen. Zij stellen zich de vraag hoe duurzaam om te gaan met textiel met kleding. Zij laten zich inspireren door hergebruik van gerecyclede textiel. Zo wordt kleding een nieuw leven ingeblazen, ook wordt er gerepareerd, tenslotte weggooien kan altijd nog. Een inspirerende tentoonstelling want met kleren hebben we allemaal wat!

Het tweede deel van de rondleiding betreft de tentoonstelling: Makers geheimen
Hoe werken kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers, tech-nische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten samen. Er is werk te zien van Koen Taselaar en diverse anderen.

Datum en tijd: zondag 20 maart om 14.00 uur, verzamelen in het restaurant vanaf 13.30 uur
Adres: Textielmuseum Goirkestraat 96, 5046GN Tilburg
Kosten: museumjaarkaart geldig, € 5,- (zeer waarschijnlijk)
Aanmelden: tot 10 maart bij marijschoonen@hetnet.nl